L’orxata es compon d'aigua, xufla i sucre. No conté cap conservant, per això la vida d'una de les nostres especialitats és curta (2 o 3 dies). L'elaboració a la nostra fàbrica és diària, subministrem a les nostres botigues el que necessiten per al dia, de manera que sempre us oferim, doncs, una orxata de qualitat excel·lent acabada de fer.

L'elaboració de l’orxata és un procés artesanal. Es comença amb el rentat de les xufles per a eliminar-ne la terra i les impureses. Posteriorment, es rehidraten les xufles per tal que aquestes absorbeixin l'aigua i s'inflin. Un cop rehidratades i desinfectades, es trituren en un molí, la massa resultant es deixa en maceració i a continuació s'introdueix en una premsa per a separar-ne el líquid i el sòlid; d'aquesta manera s’obté un primer extracte.

El residu i el tamís obtingut es torna a barrejar amb aigua i es torna a premsar, d’on s’aconsegueix un segon extracte que es barreja amb el primer per a obtenir-ne l'extracte final. A continuació se li afegeix el sucre. La mescla es refrigera immediatament a 0º i un cop freda ja és apta per la seva degustació.

Propietats nutricionals

Beguda energètica que no conté lactosa, fructosa ni greixos saturats (per tant, 0 colesterol). Té una composició percentual d'àcids grassos similar a la de l’oli d'oliva. Conté vitamines E i C, fòsfor, magnesi i zinc, es considera que té una aportació mineral semblant a la dels fruits secs oleaginosos. És apta per a pacients diabètics obesos. No conté cafeïna, per tant és molt saludable per a nens, embarassades i gent gran. A més a més, té propietats digestives derivades del seu contingut en aminoàcids, midó i enzims amilasa i lipasa. És antioxidant i no conté gluten.

Llegenda de l'orxata de xufla

Diu la llegenda que un dia una jove aldeana li va donar a tastar al rei Jaume I el Conqueridor, rei de Catalunya i Aragó. Complagut pel seu gust, li va preguntar a la noia: "Què és això?", i la jove li respongué: "És llet de xufla" (nom original de l'orxata). El rei la rectificà dient-li: "Això és OR, XATA!".

La fama del producte s'estengué per tot el territori espanyol, i es tradueix al castellà com “Horchata de Chufa".